Ga je een nieuw huis kopen? Hier moet je op letten!

Ben je van plan een nieuw huis te gaan kopen, is het noodzakelijk om een nieuwe/grotere woning in te trekken? Dan is het slim om je goed voor te bereiden! Er komen veel verschillende elementen kijken bij het kopen van een huis! Van het berekenen van je hypotheek tot het bezichtigen. Hoe kan je het beste te werk gaan en waar moet je goed op letten? Lees in deze blog verschillende tips.

De juiste voorbereidingen; opzoek naar je droomhuis!

Het kopen van een huis begint natuurlijk met het berekenen van je hypotheek. Hoeveel kan je lenen om een huis te kopen? Via Hypotheekrente kan je veel informatie vinden! Hoeveel kan ik lenen? Zijn waarschijnlijk vragen die direct naar boven komen als je een huis wilt gaan kopen. Daarnaast wil je natuurlijk zoveel mogelijk uitzoeken voordat je begint met kijken. Daarom is het slim om informatie in te winnen online of via makelaars.

Huis bezichtigen

Laat je niet te veel leiden door de verkoper. Neem de tijd om het huis te bekijken. Als koper heb je namelijk een onderzoeksplicht. Dus vergeet niet om vragen te stellen. Kijk gerust eens in de kruipruimte of zolder. Ook kun je elke inbouwkast van binnen bekijken. Wat is de indeling van het huis? Past deze lay-out bij je levensplan? Is het mogelijk om door de muur te breken zonder dat het huis instort? Vraag alles aan de makelaar. Let ook op apparatuur, zoals de ketel. Is alles in goede staat?

Bijkomende kosten, let hier goed op!

Dit wordt vaak vergeten. Het is immers niet alleen de woning waarvoor je moet betalen, maar ook vele andere kosten die ermee gemoeid zijn. Wees daarom volledig voorbereid en houd de volgende punten in gedachten (en controleer dit nogmaals bij uw bank!): Registratiekosten, notariskosten, onderhoudskosten, installatiekosten voor nutsvoorzieningen, vergoeding voor contractondertekening etc. Als je op deze manier leest, zou het zuur zijn als je hier pas later achter komt. Maar als je hier volledig op voorbereid bent, kan dit allemaal netjes meegenomen worden in je kredietaanvraag en zo voorkom je onaangename financiële verrassingen!

Met bovenstaande tips kan je goed op pad! Zorg dat je alle informatie hebt die je wilt hebben. Ook tijdens het bezichtigen is het belangrijk dat je alles vraagt over verschillende elementen. Lijkt er iets niet te kloppen? Geef het direct door aan bijvoorbeeld de makelaar. Hiermee voorkom je onaangename verrassingen. Heel veel succes en plezier met het zoeken van je nieuwe huis!

Leave a comment