De badkamer helemaal verbouwen

Als het renoveren van de badkamer op jouw agenda staat, dan heb jij de leuke taak om een badkamer in te richten in het verschiet. Je hebt waarschijnlijk wilde ideeën over wat je in de badkamer wilt hebben. Toch is het belangrijk dat je realistisch blijft en een goed plan maakt. Je maakt niet zomaar eventjes een keuze, want als het goed is ga je nog vele jaren genieten van de nieuwe badkamer. Tenminste, als je dus een goede inrichting bedenkt. Daarom hier een aantal tips voor iedereen die van plan is zijn of haar badkamer opnieuw in te richten.

Het plan

Het weghalen van jouw huidige badkamer is ook behoorlijk veel werk. Slopen is best leuk, maar je moet niet per ongeluk het verkeerde slopen. Zorg daarom voor een aantal gedetailleerde tekeningen van de belangrijke plekken in een badkamer. Leidingen, elektriciteitskabels, deuren en ramen zijn een aantal voorbeelden van objecten waar je rekening mee moet houden bij het maken van een bouwplan. In de schematische tekening, uiteraard met afmetingen, kan jij gaan puzzelen met de voorwerpen en functies die jij graag in jouw badkamer wilt hebben. Je zoekt dus uit of het ligbad dat je graag wilt hebben wel goed past, en of je dan bijvoorbeeld nog wel uitkomt met de handdoek radiator. Pas zodra er een goed plan op papier staat kun je gaan denken aan verbouwen. Probeer hierbij zo nauwkeurig rekening te houden met jouw budget. Het kan soms lastig inschatten zijn wat de totale kosten worden, maar met een globale schatting moet het wel goedkomen. Als het allemaal past qua afmetingen, en qua budget, dan kan je aan de slag gaan.

Offertes aanvragen

Misschien ben jij zelf wel heel erg handig in het installeren van tegels, radiatoren, een wc-pot, douche, wasbak en andere aansluitpunten. Toch is de kans erg groot dat jij net als ik soms je meerdere moet erkennen, en een professional moet benaderen. Met een gedetailleerd bouwplan kan jij vaak vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende aannemers. Zij gaan dan dus kijken hoeveel het zou kosten om de renovatie aan hen uit te besteden. Je kunt dan de offertes van verschillende aannemers met elkaar vergelijken, en op die manier een geïnformeerde keuze maken. Zoals ik al zei is het niet zomaar een keuze: je wilt er wel heel goed over nadenken. 

Bereid je voor op tegenvallers

Het gaat eigenlijk nooit perfect met een groot project als dit. Er is altijd wel iets waar niemand rekening mee had gehouden, of een onderdeel dat aanzienlijk duurder blijkt te zijn. Dit gaat gewoon gebeuren, en je moet jezelf hier op voorbereiden. Zowel mentaal als financieel wil je er dus van uit gaan dat het niet zo voordelig of handig is als je denkt.

Leave a comment