Hoe vrouwen geschreven zijn

Vrouwen in entertainment worden niet al te vaak realistisch geschreven. Of het nou gaat om een boek, een tv- serie, anime of film: we zijn vast wel allemaal iets tegengekomen wat niet helemaal klopte. De helft van de tijd zijn vrouwen er alleen als romantische interest voor de hoofdpersoon of een manier om het plot verder te helpen. Ze zijn niet belangrijk genoeg voor de schrijvers om een volle persoonlijkheid te geven en hebben ook nergens echt een mening over.

Wat er gebeurt

In moderne tv en film komen hier veranderingen in. Vrouwen worden al beter beschreven dan vroeger, maar we zijn er nog niet. Zoals bij een mannelijke schrijver wiens naam ik niet zal noemen (maar die een heel dik boek over een groep kinderen en een clown heeft geschreven). Ik krijg de impressie dat hij vrouwen en het vrouwelijke lichaam niet helemaal begrijpt. En toch wordt het allemaal gepubliceerd.

Het kleine beetje persoonlijkheid die vrouwelijke karakters hebben, kunnen makkelijk geclassificeerd worden. Eén klasse is bijvoorbeeld de preutse, schone, prachtig-maar-weet-dat-zelf-niet dame met een bril die ze afzet om nog mooier te worden. Een andere type is het omgekeerde: een slordige, ook-prachtig-zonder-het-zelf-te-weten mevrouw die vaak zwart draagt en overal spulletjes en kleren heeft liggen (zoals bh’s, maar natuurlijk alleen de grote maten bh’s). Er zijn er vast wel meer te bekennen, maar veel vrouwen in entertainment (vooral van de ’90 jaren en in het begin van 2010’s) worden hierin verdeeld.

Non- romantische relaties worden ook niet al te goed beschreven. Er zijn maar een beperkt aantal relaties waar een man en vrouw een vriendschap kunnen hebben zonder dat er een romantisch aspect aan verbonden zit. Natuurlijk is dit in het echte leven niet zo. Er zijn genoeg mannen en vrouwen die samen vrienden kunnen zijn, maar op de televisie komt dit niet zo over.

Getekende vrouwen zijn weer een ander verhaal, dus daar zullen we maar niet eens over beginnen, maar denk eens aan anime karakters. De vrouwen hebben allemaal best een heftige boezem en dragen alleen een lapje stof. Het lijkt mij dat zij liever een goede bh hebben als ze al die monsters bevechten, maar daar wordt niet aan gedacht.

Hoe het gefixt kan worden

Laat! Vrouwen! Meepraten! In! Het! Gesprek! Over! Vrouwen! Het is best een simpele oplossing, maar het wordt toch nog niet echt nageleefd. Vrouwen kunnen helpen om realistische beslissingen te nemen voor de karakters in kwestie en kunnen vertellen hoe het vrouwelijke lichaam ook echt werkt. Persoonlijk heb ik liever een goede bh (zeker voor grotere maten) dan een of ander zilver lapje stof zonder ondersteuning.

Leave a comment