Laagjes licht in je slaapkamer

Ook al zijn slaapkamers voornamelijk om in te slapen, ze zijn niet gemaakt om altijd donker te zijn. Onlangs heb ik bij mij thuis het licht vervangen en daarvoor heb ik mij verdiept in fijne verlichting voor een slaapkamer. De uitkomst daarvan deel ik graag met jullie in deze blog.

Laagjes licht

Idealiter is een slaapkamer voorzien van twee soorten licht: vast en flexibel licht. Samen moeten deze lichtbronnen voor een rustgevende en kalme atmosfeer zorgen. Dit doe je door je lichtplan in lagen op te bouwen. Je basis laag is generiek, een helder maar niet te fel licht dat als een ruis overal in je kamer aanwezig is. Met deze basis laag moet je veilig door je kamer kunnen bewegen en hier van uit bouw je de rest van je lichtplan op. Voor de volgende lagen kijk je naar specifiek gebruik in bepaalde delen van je kamer. Bij je make up kastje, bij leesplaaten of omkleedplaatsen is meer licht een vereiste. De derde laag is de zogenaamde accent verlichting. Dat is bijvoorbeeld het uitlichten van een kunstwerk, of architectonisch element (zoals dakbalken): speciale accenten in je kamer die je uitlicht om je kamer meer karakter te geven. Tenslotte is er nog decoratieve verlichting. Hierbij wordt het lichtpunt zelf een aandachtspunt. Dat kunnen kaarsjes zijn, maar ook een designer lampje of een lamp die een patroon projecteert. Houd bij het lichtplan voor je kamer twee termen in je hoofd: overdaad en flexibiliteit. Je hebt liever veel verschillende lichtbronnen met een laag wattage dan een fel licht. Dimmers zijn ook een succes in de slaapkamer, gezien je zelf de hoeveelheid licht kan bepalen als je je dag afrond (of juist opstart).

De juiste lamp per laag

Een succesvol lichtplan combineert dus veel verschillende lichtbronnen. Er is ook een ruime keuze mogelijkheid aan verlichting. Zo kan je voor verdiepte dimbare 230v led inbouwspotjes gaan, waarmee je zelf de atmosfeer van je kamer kan aanpassen. Lichtschansen werken vaak goed aan weerszijde van het bed om  te lezen. Een vuistregel is deze ongeveer op ooghoogte op te hangen. Daarnaast ka je tafellampjes als taak- en accentverlichting plaatsen, bijvoorbeeld op je nachtkasje of bijzettafel.  Een kandelaar of hanglamp zie je vaak in de keuken, maar kan ook succesvol zijn in de slaapkamer. Hang ze naast je bed om ruimte op je nachtkastje te besparen. Je hebt ook lampen waar je de lichtrichting eenvoudig zelf kan tweaken. Bijvooreeld door de hals van de lamp te buigen. Deze lampen zijn ideaal wanneer de lamp wordt gedeeld door partners, maar de ene partner sneller in slaap valt dan de ander. Staande lampen werken vaak goed als taak verlichting, gezien ze hun licht naar beneden richten. Ook biedt het veel ontwerpmogelijkheden en kan je er mee uitpakken als decoratieve verlichting.

Ga dus bij iedere lamp die je plaatst na in welke lichtlaag deze thuis hoort. Zo maak je eenvoudige de goede lichtbalans in jouw kamer!

Leave a comment