Pvc- vloeren: de nieuwste rage voor het huis

Het is de nieuwste rage voor het huis: pvc- vloeren. Pvc staat voor polyvinylchloride, een goedkope stof die eenvoudig te bewerken is. Het wordt vaak gebruik als vervanging voor dingen zoals hout en beton, omdat het soms bijna niet van hout te onderscheiden is. Het is dus perfect om te gebruiken als nieuwe vloer! Om je over te halen, zijn hier de feiten op een rijtje gezet.

Voordelen

Een pvc- vloer heeft vele voordelen. Eentje hiervan is al genoemd: het kan heel erg op hout lijken. Toch zijn er wel een paar verschillen tussen pvc en hout. Pvc- vloeren gaan bijvoorbeeld lang mee en zijn erg eenvoudig om te onderhouden. Net zoals bij een houten vloer is alleen regelmatig stofzuigen en dweilen (zonder reinigingsmiddel) genoeg.

Anders dan een houten vloer is een pvc- vloer erg makkelijk te vervangen. Bij beschadiging kan alleen de beschadigde strook vervangen worden in plaats van de hele vloer, wat weer duurzamer is. Ook anders dan een houten vloer, de pvc- vloer zal altijd dezelfde uitstraling hebben. Hout heeft na enige tijd onderhoud nodig, maar bij pvc- vloeren hoeft dit niet.

Pvc- vloeren zijn geluiddempend, vochtbestendig en warmte doorlatend, wat goed werkt als er vloerverwarming is. Het is ook in elke kamer te leggen en er zijn geen plaklinten nodig. Dat scheelt veel werk en het ziet er goed uit!

Nadelen

Elk voordeel heeft natuurlijk z’n nadeel. Zo zitten er ook een paar nadelen aan pvc- vloeren, al zijn deze niet erg heftig. Als allereerst is er voor een pvc- vloer een egale basisvloer nodig. Pvc- vloeren zijn vrij dun (waardoor de warmte van een vloerverwarming goed kan worden doorgelaten), maar daardoor kunnen oneffenheden doorgaan in de pvc- vloer.

Er kunnen sneller beschadigingen, zoals krassen, op een pvc- vloer komen dan op een normale houten vloer. Dit kan zelf komen door schoenen dragen binnenshuis. Een houten vloer heeft ook een voordeel dat het geschuurd kan worden om de afwerking of kleur te veranderen. Dit kan bij een pvc- vloer niet.

Als laatst zijn pvc- vloeren over het algemeen vrij prijzig. Het is duurder dan een reguliere laminaatvloer. Bij de prijs zitten dan de stroken pvc, de kosten om het te plakken en het egaliseren van de ondergrond. Net zoals elke vloer is het natuurlijk wel een investering.

Conclusie

Er zijn redenen om wel een pvc- vloer te kopen en om dit niet te doen. Aan de ene kant zijn pvc- vloeren bestendig tegen geluid en vocht, en laat het warmte door. Ook is het bijna niet van echt hout te onderscheiden, maar wel een stuk gemakkelijker om te onderhouden dan echt hout.

Aan de andere kant beschadigd het sneller, hoewel beschadigingen wel snel te vervangen zijn. Een egale basisvloer is niet inbegrepen in elk huis (zeker niet in oudere huizen) en dat kan een probleem vormen om deze vloer te leggen. De prijs kan als te hoog gezien worden of als investering: dat ligt aan de koper van de pvc- vloer.

Leave a comment