Op ontdekkingstocht door Den Haag

Ik studeer kunstgeschiedenis. Samen met een studiegenoot heb ik een zolderetage gehuurd in Den Haag, op de Laan van Meerdervoort. Eenmaal gesettled, gingen we direct op jacht naar een fiets. Als arme student had ik geen geld voor een nieuw exemplaar dus gingen we naar tweedehands fietsen Den Haag. Daar verkopen ze geregistreerde, volledig refurbished A-merken. Mijn studiemaat heeft er een fiets geleased. Dat kan vanaf een tientje per maand en het heeft voordelen. Als zijn fiets kapot is stuurt hij een mail en dan komen ze de fiets thuis omwisselen. Ideaal!

Winkelen en cultuur snuiven

Den Haag is een charmante stad met gezellige winkelstraten, festivals en niet te vergeten: de zee. Mijn favoriete museum is het Kunstmuseum Den Haag. Het art deco gebouw, ontworpen door H.P. Berlage, is betoverend met schitterende daglichtzalen. Een ode aan de schoonheid.
“Het meisje met de Parel” van Vermeer is te bewonderen in het Mauritshuis, samen met “het Puttertje” van Mauritius en de “Anatomische les” van Rembrandt. Aan het Lange Voorhout heb je het Escher Museum. Escher is een Nederlandse graficus, bekend om zijn zogeheten onmogelijke constructies die me telkens weer weten te fascineren. Dit is slechts een kleine greep uit de musea die je in Den Haag kunt bezoeken.

Strand en zee

Toen mijn neef uit Australië bij mij logeerde heb ik hem meegenomen naar Madurodam. In miniatuur beelden krijg je een overzicht van de meest belangrijke en historische gebouwen van Nederland. Dat is uitstekend te combineren met het eten van een visje in Scheveningen. Als ik veel moet studeren ben ik bij mooi weer te vinden in Kijkduin. Deze buitenwijk ligt in de duinen en aan het strand. Het is een kleinere badplaats dan Scheveningen maar je kunt er heerlijke toeven op je handdoek of iets drinken bij een van de strandtenten.

Te voet

Den Haag is bij uitstek geschikt om te wandelen. De meeste winkelstraten in de binnenstad zijn autovrij. Er zijn legio online wandelroutes te vinden op internet, die je langs highlights leiden zoals het Binnenhof, de Passage, Hotel Des Indes, de Denneweg, de beste brasserieën, koffie- en chocoladezaken. Mijn favoriete wandeling is een Art Nouveau wandeling waarbij je de mondaine architectuur van Den Haag van rond 1900 ontdekt.

Per fiets

De fiets blijft toch wel mijn favoriete vervoermiddel. Goedkoop en gezond. Den Haag is echt goed te doen met de tweewieler. Wat is er fijner dan te fietsen door de duinen. Tot slot een tip: check zuidhollandslandschap.nl voor de Den Haag knooppuntenroute.

Leave a comment