Prebuilt laptops zijn toch niet meer van deze tijd

Het is lange tijd vrij moeilijk geweest om zelf onderdelen te kiezen voor in een laptop. In eerste instantie kwam dit gewoon door gevaar van incompatibiliteit, zowel als een tekort aan ruimte voor de gewenste onderdelen. Intussen hoeft dat gelukkig al lang niet meer het geval te zijn. Net zoals dat al jaren bij een desktop zo is kun je voordeliger uitkomen door zelf een laptop samen te stellen. Met een beetje goed speurwerk kun je zelfs betere kwaliteit vinden op die manier. Hoe komt dit? En zijn er nog andere goede redenen om zelf een laptop samen te stellen? In ieder geval kan ik met een gerust hart een positief antwoord geven op die laatste vraag.

Er zijn intussen zoveel laptops en onderdelen voor laptops op de markt dat het alleen maar logisch is dat je zelf je laptop kunt samenstellen. Tenslotte heeft niet iedereen de zelfde eisen en verwachtingen van een laptop. Het principe van one size fits all gaat al tijden niet meer op. Vroeger kon je nog wel onderscheid maken in simpele dingen als prijs klasse, maar dat zegt niet altijd alles. Zo kun je bijvoorbeeld onnodig veel bijbetalen voor een grote SSD, terwijl een kleinere SSD met grotere HDD misschien wel voldoende is. Hoe dan ook, de kans is vrij groot dat je onnodig extra betaalt voor onderdelen die je niet per se nodig hebt.

Weet wat je wilt

Zoals hiervoor gezegd is het dus zeer waarschijnlijk dat je geen optimale verdeling van onderdelen vindt als je een prebuilt laptop aanschaft. Het is daarom belangrijk dat je weet welke onderdelen je wel en niet nodig hebt wanneer je hebt gekozen voor een laptop samenstellen. Een redelijke CPU die zonder moeite kan afwisselen tussen jouw activiteiten is misschien wel het belangrijkst. Vervolgens kies je of je een Dedicated Graphics Card wilt, of dat een simpele geïntegreerde GPU ook goed genoeg is. Dit zal waarschijnlijk afhangen van of je graag games speelt, maar ook bijvoorbeeld 3D-ontwerpers hebben er baat bij om een goede grafische kaart te hebben. Meestal heb je wel genoeg aan 8GB RAM geheugen, en je zal het waarschijnlijk wel weten of je meer nodig hebt.

Uiteindelijk zitten er gewoonweg te veel voordelen aan het zelf samenstellen van een laptop om hier niet voor te kiezen. Het enige dat je dus wel moet weten, en jezelf dus misschien een beetje moet verdiepen, is welke onderdelen goed (genoeg) zíjn voor jouw laptop gebruik!

Leave a comment