teambuilding

Zo creëer je saamhorigheid in een groep

Saamhorigheid… Je hebt deze term vast wel eens gehoord op school, tijdens je werk en uiteraard tijdens het sporten. Saamhorigheid is het gevoel dat het team of de groep bij elkaar hoort. Dat het een unit is en vooral dat deze groep of dit team goed met elkaar overweg kan en goed kan samenwerken. Maar zorg je nou voor saamhorigheid in een groep? Ontstaat dat vanzelf of moet je dit creëren? Je leest het hier.

Individu versus groep

Een groep is een samenstelling van verschillende individuen. De individuen zijn in dit geval de mensen. Ieder mens is uniek en heeft verschillende eigenschappen. Sommige mensen kunnen van nature goed met elkaar overweg en bij andere zal dit wat lastiger gaan. Zet je individuen bij elkaar in een groep die van nature goed met elkaar overweg kunnen? Dan zal er zonder er iets aan hoeven te doen al een saamhorigheid ontstaan. Zet je individuen bij elkaar die van nature minder goed met elkaar overweg kunnen? Dan moet de saamhorigheid gecreëerd worden. Bepaalde situaties en settingen zorgen ervoor dat een groep als groep moet samenwerken om zo bijvoorbeeld een probleem op te lossen. Dit samenwerken, ook wel bekend als teambuilding, zorgt voor een hecht gevoel en creëert die saamhorigheid. Hoe vaker de groep in zo’n dergelijke situatie en setting wordt geplaatst, hoe groter de saamhorigheid uiteindelijk zal worden.

Wat kunnen die situaties en/of settingen zijn?

Dit kan werkelijk van alles zijn. Je kan al saamhorigheid creëren door met zijn alle te lunchen of met je werknemers af te spreken dat iedereen om 07.45 aanwezig is om de dag met elkaar op te starten onder het genot van een kopje koffie. De groep zal op deze manier met elkaar in gesprek raken maar niet heel intensief. Een intensievere manier om saamhorigheid te creëren is door teambuildingsopdrachten. Deze opdrachten kunnen zijn samen een casus oplossen of iets met elkaar organiseren. Je kunt ook teambuildingsuitjes organiseren. Tijdens zo’n uitje neem wordt het hele team uitgenodigd op een externe locatie waar de hele dag opdrachten en spellen worden uitgevoerd met het thema “samenwerken”.

Dus heb jij het gevoel dat jouw team nog enigszins wat saamhorigheid mist? Wacht dan niet langer en organiseer een leuk teambuildingsuitje voor ze. Door saamhorigheid te creëren ontstaan er een veel betere werksfeer op de werkvloer waar uiteindelijk iedereen alleen maar profijt van heeft. Dus wacht niet langer en regel vandaag nog een leuk uitjes voor je werknemers.

 

 

Leave a comment