werkplaatskachel

Zo blijf je deze winter warm tijdens het lesgeven

Ondanks dat het najaar ook zijn charmes heeft is het toch niet voor iedereen het meest geliefde seizoen. Zo ook niet voor degene die in de bak staan om paardrijles te geven. Als instructeur of instructrice ondervindt je namelijk nogal wat invloed van het weer. Vaak sta je binnen of buiten in de bak en er is hier helaas niet iets zoals een airco of een verwarming. Hierdoor is het in de zomer vaak behoorlijk warm maar dat is nog te overleven met waterspelletjes of aangepaste lessen maar in het najaar… in het najaar wordt het toch iets lastiger om de goede werkomstandigheden voor jezelf te creëren. IJskoude handen en voeten zijn dan ook zeker geen vreemd fenomeen bij de paardrijjuffen en -meesters. In dit blog voor hun dan ook een aantal tips.

Kleed je warm aan en in laagjes

Dat we ons warm moeten aankleden in het najaar weten we inmiddels wel maar hoe kleed je, je nou echt warm aan. Op een gegeven moment lijkt winterkleding ook niet meer tegen de kou te helpen. Allereerst is het van groot belang dat je, je aankleedt met laagjes. Door verschillende lagen te dragen creëer je als het ware je eigen isolatielaagje. Tussen elke laag kleding zit namelijk wat lucht en dit luchtlaagje houdt de kou buiten en de warmte binnen. Daarnaast is een dikke en vooral lange winterjas ook een geliefd kledingstuk. Zorg ervoor dat je een winterjas hebt die ook water- en winddicht is. Hierdoor houd je de kou namelijk ook buiten. Zorg voor een sjaal of een hoge col rondom je nek en draag een muts of oorwarmers. Als laatste kunnen winterlaarzen of winterboots ook zeker geen kwaad.

Probeer zoveel mogelijk te blijven bewegen

Als instructrice beweeg je natuurlijk wel iets maar grotendeels van de tijd sta je vooral stil om te kijken naar je ruiters. Hoe meer je stil staat hoe minder bloed je lichaam hoeft rond te pompen. Hierdoor zul je het dus nog sneller koud blijven. Probeer daarom dus zoveel mogelijk in beweging te blijven. Een springles of een les met spelletjes is daarom zeker een aanrader met deze temperaturen.

Een kachel of deken

Natuurlijk zal een verwarming in de baan niet veel uitmaken maar een werkplaatskachel of een heater in de instructiehoek kan natuurlijk wel al een groot verschil maken. Als je door de baan loopt hoeft deze natuurlijk niet aan te staan maar mocht je even kunnen zitten dan is dit de ideale plek om je even bij op te warmen. Voor een optimaal resultaat kun je natuurlijk ook onder een zweetdeken zitten. Benieuwd waar je deze speciale werkplaatskachels kan kopen? Neem eens een kijkje bij de Landbouwwinkel.

Leave a comment